Kazár
Ezen a területen a földtörténet során többször ment végbe vulkánkitörés. Kezdetben voltak riolitos kitörések. Ez az országban olyan egyedülálló geológiai képződmény olyannyira ritkaságszámba megy, hogy Európában ezen kívül csak Törökországban, Kappadókiában tartanak számon jelentőségében hasonlót és a világon is alig több, mint hat helyen

figyelhető meg a jelenség.
A település keleti szélén a cigánysornál földút vezet Mátraszele irányába. Ezen a földúton juthatunk el a védett értékekhez, mely a két település közötti hegygerinc déli oldalán egy hektárnyi, növényzet nélküli, riolittufával borított, holdbéli tájra emlékeztető, „ránccal tarkított", mélyen barázdált felszín. Az utat végig pontos táblák irányítják. Az útról itt egy ösvényre kell térni, és kb. 50 méter megtétele után elérkezünk a gyönyörű tájra.A faluközpont közelében lévő tájházat 1983-84-ben rendezték be. Az épület féloszlopos tornácú, palóckontyos, díszesen faragott deszka oromzatú parasztház, a régi nagycsalád gazdálkodásához, életmódjához igazodó lakásbeosztással. Megtalálható benne a tisztaszoba , a és a kamra. Láthatóak, régi bútorok, használati tárgyak, a vászonkészítés eszközei, a népi ruházat darabjai.

A tájházban még ma is találkozhatunk a fiatalasszonyok nagyrózsás ünnepi főkötőjével, sokszoknyás, piros vállkendős, bőgangás megjelenésével, a palóc szobák hímzett párnahegyeivel és az ősi szövő - fonó eszközökkel.